Cristian Philipp

Competiția nu ne lasă să învățăm de la ceilalți, cu Cristian Philipp

Unul dintre cele mai mari neajunsuri atunci când trăiești într-o cultură bazată pe competiție este refuzul de a învăța ceva de la ceilalți. Pentru că ăsta ar fi, nu-i așa, un semn de slăbiciune. Ne-ar defavoriza în cursa împotriva celuilalt.

În competiție ne uităm foarte mult în afară. La celălalt. La ceilalți. Și ne scăpăm din vedere tocmai pe noi înșine. Scopul nu mai este să fim buni, împliniți, să dobândim propria valoare. Scopul este să fim mai buni decât ceilalți.

Termenul central în competiție este Ego. Și atunci când vorbim de Ego, scoatem din discuție cooperarea. Pentru că interesul este să demonstrăm. Competiția este dușmanul cooperării. Și al construirii încrederii în cei din jur. Dacă la nivel individual competiția generează lipsa cooperării, la nivel social ea duce la lipsa de unitate. Și asta nu avantajează pe nimeni, avem exemple la tot pasul.

Într-un climat bazat pe competiție apare refuzul învățării de la ceilalți. Fiecare dintre noi este o sumă de experiențe. Fiecare dintre noi a fost expus la situații de viață pe care le-a tradus în felul său și din care a extras niște învățăminte. Dar fiecare are ocazia unui număr limitat de experiențe. Avem doar o viață de trăit, cel puțin în felul în care o știm. Și o perspectivă. A noastră. Fiecare „celălalt” reprezintă o sursă de învățăminte comprimate despre viață. Dacă în loc de a demonstra am asculta, dacă în loc de a intra în competiție am căuta să înțelegem, am avea acces la o mulțime de informații prețioase care, în combinație cu ceea ce este deja în mintea noastră, ar putea genera ceva cu totul nou și de o valoare neintuită pentru noi, pentru înțelegerea de sine, pentru o mai bună relaționare cu cei din jur.

Cu Inspire Other Travelers ne-am propus să generăm schimbări de mentalități. Să deschidem ochi și minți către alte experiențe de viață, care să ne ofere perspective noi. Să aducem oameni în fața altor oameni și să generăm un context din care cu toții să ne putem inspira înspre a fi mai în contact cu noi, mai deschiși în relaționarea cu ceilalți, mai aproape de a ne înțelege și a descoperi ce ne face fericiți.

Deschidem, în martie, la Timișoara, un drum nou, cu popasuri trimestriale, între care să avem timp de reflecție și interiorizare a celor descoperite. Înțelegem că ne influențăm unii pe ceilalți și că trăind alături de oameni constructivi devenim și noi mai constructivi.
Și avem încredere că se poate!

Vă invităm, dragi călători prin viață, să vă alăturați în această călătorie.
Aceștia suntem. Și suntem împreună pe acest drum.
Haideți să îl facem frumos!