Be the Architect of Your Life

În 23 Octombrie 2018, are loc a treia ediție Inspire Other Travelers.

Publicul o va întâlni pe fascinanta Oana Stanescu, o arhitectă originară din Reșița, județul Caraș-Severin, care, fără să se agațe de visul mamei sale de a o vedea medic, a decis să se lase inspirată de experiențele timpurii ale vieții, de oamenii întâlniți, și să încerce să devină arhitect.

Fără să aibă un plan, a absolvit Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica din Timișoara. În timpul unei burse care se desfășura în Spania, a citit că cea mai cunoscută și apreciată firmă de arhitectură din New York și din lume caută stagiari. Și-a urmat vocea interioară și a trimis portofoliul, apoi s-a confruntat imediat cu neîncrederea că va reuși. Intuiția sa a fost câștigătoare pentru că în câteva săptămâni a fost sunată și i s-a propus un interviu. Cu acel apel a început o călătorie fascinantă prin lume și prin experiențe profesionale care o fac astăzi pe Oana Stănescu unul dintre cei mai apreciați tineri arhitecți din New York și ai lumii.

Astăzi trăiește la New York și este fondator al firmei de arhitectură Family. Este foarte cunoscută pentru proiectul inovativ Plus Pool, o piscină plutitoare plasată pe East River, rîul care separă insula Manhattan de cartierele Brooklyn şi Queens. Piscina urmează să fie inaugurată în 2020.

A mai lucrat în birouri de arhitectură renumite: SANAA, OMA, Herzog & Meuron, Architecture for Humanity și REX, în toate colțurile lumii. Câteva dintre proiectele pentru care a lucrat sunt un pod în Slovenia, locuințe sociale în Dallas, un Vulcan uriaș pe care artistul Kanye West l-a folosit în tunerul Yeezus. A avut proiecte pentru New Museum, Adidas, Nike, Arup și mulți alții.

Casa ei este lumea, iar locuința este cea în care se află câinele ei.

În ultimii ani, Oana și-a propus să împărtășească experiența sa și să dăruiască inspirație tinerilor. Este profesor la Harvard Graduate School of Design şi, ori de câte ori are ocazia, revine în România pentru proiecte în care sunt implicaţi tineri arhitecţi.

A acceptat invitația la Inspire Other Travelers pentru a-i inspira și pe alții să fie în fiecare zi mai buni, să fie curioși și să accepte provocările vieții ca fiind șanse de progres profesional și personal.

Noi le mulțumim prietenilor din cadrul BETA – bienala timişoreană de arhitectură, parteneri Inspire Other Travelers, că ne-au adus în atenție o tânără româncă plină de inspirație pentru noi toți.

Oana Stanescu