Delia Laura Vladulescu

EGO si Iubirea. Cum se manifesta in relatia de cuplu (II)

EGO si Iubirea. Cum se manifesta in relatia de cuplu (II)

Continuarea articolului Ego si Iubirea (I), scris de Delia Laura Vladulescu, psiholog si terapeut.

Cand suferim suntem in Ego, in totala ignoranta, deconectati complet de noi si de celalat. Cand suntem tematori, anxiosi, tristi, furiosi pe celalalt, de fapt Ego-ul nostru sufera, doare si are putere. Cand iubim, suntem fericiti cu noi si cu ce este in jurul nostru, acceptam oamenii si situatiile asa cum sunt, fara sa ii schimbam si fara sa ne doara. Intelegem ca ei au nevoie de schimbare si ramanem detasati.

Cand suntem fericiti sufletul are puterea. Cand traim prin Ego ne conectam tot timpul la suferinta trecutului, pentru ca Ego nu are intelepciunea de a privi viata si pe ceilalti asa cum este si cum sunt cei de langa noi si se teme ca am putea sa patim ceva rau si in viitor.

Sufletul stie ca ne aflam tot timpul in locul si la momentul potrivit pentru noi, iar daca nu am ajuns la pace este pentru ca ego-ul este inca puternic. Sufletul are rabdare sa schimbi ceva la tine astfel incat sa simti cu adevarat iubirea. Si te invata, cu rabdare. Experientele noastre neplacute se repeta mereu si mereu pana cand avem capacitatea de a invata lectiile si de a ne dezvolta noi pe noi insine. In asta consta legea iubirii si legea relatiilor.

Cand initiem relatii din suflet, sentimentul dominant este de acceptare, le permiti celorlati sa fie asa cum sunt. Nu inseamna sa le accepti toate comportamentele, insa sentimentul general este unul de a fi ok. Si asta te face sa nu creezi dependente in relatie de genul: Nu pot sa ma despart din cauza copiilor sau Sufar, dar inca o/il iubesc sau Altceva mai bun oricum nu pot avea etc. Dragostea insemna permisiune.

In Ego apere mult cuvantul Daca: daca nu faci asta , atunci…Daca duce la judecata. Si judecata este cea mai avansata forma a Ego-ului, care ne mentine separati. Judecata atrage dorinta de a-l schimba pe celalalt ceea ce duce la conflict si retragere. Pentru el ar trebui ca partenerul sa indeplinesaca o lista de criterii. Numai asa iubirea perfecta poate exista. Cei doi parteneri ar trebui sa fie personalitati compatibile si sa isi indeplineasca reciproc nevoile. Aceasta este o utopie chiar si pentru Ego pentru ca el nu poate satisfice nevoile celorlati, doar cere ca nevoiele lui sa fie satisfacute. Dragostea ar trebui sa indeplineasca criteriile egoului.

Si astfel niciodata criteriile nu sunt de ajuns sau suficiente si tot timpul relatia va fi supusa conditionarii.

Greseala pe care o facem in relatii si care vine din Ego este aceea ca ne asteptam ca iubirea adevarata si partenerul ideal sa se alinieze conditionarilor noastre. Multi pierd relatii pentru ca vor ca celalalt sa se conformeze. Nu poate exista conformare, exista doar suferinta.

Aceste conditionari vin tocmai din programele pe care le avem toti cu privire la relatii. Programe invatate de Ego de-a lungul timpului din familie, din povesti, din societate, din istorie. Si aceste programe ne opresc sa avem o relatie semnificativa de iubire. Tot ele sunt cele care ne duc sa facem aceleasi alegeri si sa avem aceleasi relatii, acelasi comportamant in iubire, aceleasi suferinte. Pana cand nu le vom schimba, nu vom putea sa facem alte alegeri, semnificative pentru noi. Schimbarea se face in programele noastre si nu in ale celuilalt.

De multe ori avem liste cu ce ar trebui sa avem in relatie sau cum ar trebui sa fie partenerul. Este important sa stim ce ne dorim, dar oamenii nu stiu cu adevarat ce isi doresc de la relatia lor, cred doar ca stiu. Ei stiu (si asta cred ca este adevarul) ceea ce programele lor le spun. Si folosesc aceasta lista falsa ca pe un criteriu absolut in cautarea partenerului ideal.

De cele mai multe ori in descrierea partenerului ideal si a relatiei ideale, apar in top criterii ca siguranta, securitatea, iubirea desavarsita. Aceastea sunt tocmai fricile Ego-ului. Si fiind fricile lui nu are cum sa poata gasi in celalalt asa ceva. De aceea este atat de important sa gasimn noi siguranta, securitatea, iubirea pentru ca in celalalt nu le vom putea indeplini. Dar in acelasi timp sau in paralel cu asta sa ne dam voie sa simtim siguranta, securitate si iubire alaturi de partenerul nostru, fara sa depindem de el pentru asta.

Judecarea partenerului nu va aduce niciodata linistea, pacea, bunatatea, iubirea in viata noastra. Ego traieste din judecata si din comparatii. Cu cat exerseaza mai mult cu atat mai bun devine in asta.

In iubire nu exista judecata si comparatii, exista doar intrepatrundere, creatie, comuniune. In comuniune ideile se intrepatrund si relatia poarta ceva din fiecare si este mai mult decat o relatie. Nu mai este obiectul de competitie al ego-ului.

Cineva poata sa vina si sa iti aduca ceva nou in viata. Ceva ce tu ai nevoie. Depinde doar de tine ce faci cu darul lui, cum il vezi, cum il accepti sau cum il transformi sa se potriveasca cu viata ta.

Detaseaza-te, joaca-te si vezi ce poti sa faci cu ceea ce ai, nu cu ce nu ai.

Pentru ca nu suntem atenti la cat de mult judecam si ne judecam, pierdem o multime de relatii si apoi ajungem sa ne plangem si sa suferim ce viata groaznica avem, cat suntem de singuri si cum nu ne iubeste nimeni. Autocritica, autocondamnarea, frica, rusinea, intaresc ego, pentru ca el are nevoie de atentie, acceptare si aprobare.

Egoul gaseste mereu prin comparatie diferente care sa ne separe si creeza o falsa imagine de sine. Este important sa ne surprindem atunci cand ne comparam sau judecam si sa revenim in prezent: diferentele sunt benefice.

In multe relatii sunt oameni care iubesc o persoana pe care si-o doresc, dar ego-ul are nevoie de control si iubirea se transforma intr-un fel de santaj: Daca imi faci asta insemna ca nu ma mai iubesti, esti fals, ma parasesti. Astfel, fericirea este controlata de actiunile asa zisei persoane iubite, care daca face ceva ce nu corespunde asteptarilor noastre, vom fi dezamagiti. Gelozia este sustinuta de ego si va fi alimentata de mintea noastra cu imagini stocate in amintirile noastre si ne dau o imagine clara. Stim noi despre celalat. De fapt este doar iluzia ego-ului. Si astfel de aspecte sunt multe in relatii.

Transformarile incep cu ceea ce depinde strict de noi, cu fiinta noastra interioara. Este mult mai usor sa ne transformam pe noi decat sa transformam lumea. Fiecare este responsabil de el insusi si nu-l poate schimba pe celalalt fara voia lui.

Schimbandu-ne pe noi aratam si celorlati calea benefica pe care o pot urma la randul lor. Toate transformarile interioare produc efecte concentrice. Mergeti in interiorul vostru si oferiti acolo iubire, siguranta. Veti vedea ca toate necazurile voastre sunt sustinute doar de voi. Fara sustinerea voastra nimic nu poate exista. Daca le dati energie, exista, daca nu dispar.

Oamenii din jurul nostru sunt doar parteneri de drum de la care avem cate ceva de invatat sau cu care indeplinim o misiune personala. Trebuie sa ne bucuram de partenerii nostri exact asa cum am facut cand i-am intalnit si sa nu lasam ego sa intervina prea mult. Daca mersul alaturi nu mai merge, te ridici si pleci de unul singur. Omul are capaciatea de a fi fericit singur sau intr- o relatie. Dar intr-o relatie secretul este sa se renunte la control, avand invatata lectia fericirii la nivel individual.

Este posibil ca din cauza ego-ului sa pierdem oameni dragi care poate se afla intr-un moment dificil si in loc sa ii privim cu compasiune, sa le intindem o mana si sa ii ajutam ii bombardam cu reprosuri si cu manifestarea ego-ului nostru.

Cand suntem conectati cu noi insine si cu sinele nostru si cand lucram cu el, avem tot ce isi doreste si ego-ul. Fericire, bucurie, pace, siguranta, dragoste, implinire. Sinele stie sa faca asta, Ego-ul nu. Pentru ca ii este prea frica.

Sinele ne aduce toate acestea nu prin lupta si incercari disperate pe a pune mana pe ele, ci doar in momentul in care observam ca ele se afla in noi.

Cand te identifici cu forma, cu ego-ul, nu vezi decat o alta forma. Nu poti accesa uniunea. Iubirea adevarata exista doar in starea ta de prezenta si de bine.

Iubirea apare intre parteneri atunci cand celalalt nu mai este vazut ca celalalt. Adica cand separarea nu mai exista. Separarea exista pentru ca ne identificam cu gandurile. Ca urmare realitatea noastra devine realitatea gandurilor noastre despre iubire, relatie, partener.

In afara prezentei traim o iubire disfunctionala. Relatiile pot parea perfecte pentru un timp, dar apoi gandurile, criteriile egoului genereaza conflicte, dis-satisfactie, violenta. Si iubirea se transforma intr-o relatie iubire-ura, in care ambii parteneri penduleza, ani poate. De multe ori raman in acest ciclu al violentei si al atacurilor, aproape lipsiti de afectiune, tocmai pentru ca Ego traieste o drama, drama lui preferata: a suferintei. Si din asta se hraneste si se dezvolta, iar ambii parteneri simt ca traiesc. Ego se teme de dizolvare si asta creeaza o opozitie masiva, dureroasa atunci cand renuntam la ceva despre care am invatat ca ni se cuvine sau ca este de dorit. Ego cauta doar confirmarea a ceea ce crede deja si de aceea el nu poate face distinctie intre adevar si falsitate.

De aceea atunci cand o astfel de relatie se destrama apare o suferinta ilogica, sufar dupa o relatie disfunctionala, tocmai pentru ca egou-lui I s-a luat suferinta.

Atunci cand sunteti fericiti nu veti mai simti egoul. Cand sunteti tristi si pesimisti il veti simti din plin. Cand sunteti tristi si va miscati doar in cercul neputintei voastre, bucurandu-va doar de rani si suferinta, fiind victima celuilalt sau incercand sa fiti martiri creati o separate intre viata voastra si voi. Sunteti doar voi si ego.

Sufletul este acea parte care stie adevarul adevarat despre tine. Iti stie valoarea, frumusetea, puterea. In momentul in care ne privim prin ochii sufletului suntem impliniti. Chiar daca mai ai de crescut si de invatat, sufletul stie despre tine ca acum esti cea mai buna varianta si ca asta te duce catre implinire. Daca ne identificam cu sufletul, nevoia de a ne identifica cu ranile vechi dispare. Vei intelege ca toti oamenii ”gresiti” din viata ta au aparut tocmai pentru ca ti-au fost profesori si te-au indrumat catre vindecare. Asta poti intelege numai atunci cand lasi sinele sa actioneze si nu ego.

Asculta-ti sufletul si crede in tine! Observa-ti sentimentele si rezolva-le. Fii in prezentul tau!

Linisteste-ti Ego, vorbeste cu el, spune-I ca il intelegi si sti ce rol are pentru tine, ca il intelegi si ii multumesti pentru protectie. Nu lupta cu el, ci stai in pozitie neutra, de observator, detasat de situatie sau de partener.

In acest fel preiei controlul vietii tale si al relatiei autentice si nu o mai vezi prin oglinda deformata de frici a Ego-ului.

Astfel vei deveni mai increzator si vei atrage acea relatie care te va pretui.

Cu recunostinta si iubire, Delia Laura Vladulescu